Aan de Voorzitter van de Rijksministerraad van het Koninkrijk Drs. M. Rutte

Postbus 20001 2500 EA Den Haag

Zeer geachte heer Rutte,

Minister President, wij richten ons beleefd, maar ook dringend tot U met het verzoek om een direkte en persoonlijke interventie in de patstelling, die ontstaan is deze week na ontvangst van de brief van Nederland als reactie op de hulpvraag van de regeringen van Aruba, Curaçao en St. Maarten.

Wij doen dit als Bisdom Willemstad – los van elke politieke sfeer – vanuit onze verantwoordelijkheid, die wij voor het welzijn van de bevolkingen van onze zes eilanden, Aruba, Curacao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba, die onder onze kerkelijke jurisdictie vallen. In dit schrijven specifiek gaat het specifiek om Aruba, Curaçao en St. Maarten.

In de context van hetgeen wij geconstateerd hebben als een patstelling, willen wij benadrukken, dat wij uw bezorgheid voor het herstel en consolidatie van een effectief, efficiënt en adequaat bestuur zonder corruptie en het direct of indirect bevoorrechten van familie vrienden en kennissen volledig onderkennen.

Deze bezorgheid hebben wij in de afgelopen jaren continu verwoord en gewezen op de noodzaak van het besturen van onze gemeenschappen vanuit een stevige fundering in waarden en normen.

Tevens hebben wij als Bisdom Willemstad aandacht gegeven aan de historisch diep gewortelde gevoelens van ongelijkheid, die leven bij delen van de drie gemeenschappen Aruba, Curaçao en St. Maarten. Dit punt is aan de orde gekomen in een gewaardeerde ontmoeting met de voorzitters van de delegatie van de Eerste en de Tweede kamer in januari van dit jaar.

Door de gevolgen van de Coronavirus zijn deze gevoelens extra gegroeid door een grotere, noodzakelijke financiele afhankelijkheid van de overheid om te kunnen overleven.

Maar tevens is de enorme schuldenlast, die de drie landen hebben opgebouwd mede door deze Covid- 19 situatie als een zwaar maatschappelijk probleem acuut manifest geworden in de sociaal- economische gevolgen daarvan voor de gewone burgers.

De overheden zijn derhalve voor het voldongen feit geplaatst van dringende financiele hulp teneinde aan haar verplichtingen te kunnen voldoen, maar tevens om met gepaste maatregelen rust te genereren op de eilanden en hiermee het vertrouwen van de gemeenschap in hun eiland te herstellen c.q. te vergroten. Dit terwijl het virus zich wereldwijd sneller verspreid en onbeheersbaar schijnt te worden met alle extra gevolgen van dien.

Juist vanwege deze ontwikkeling heeft Paus Franciscus, bekend om zijn duidelijke keuze voor de armen en minderbedeelden, in zijn Paasboodschap voor dit jaar benadrukt, dat zeker nu, gezien de Covid-19 situatie, het niet de tijd is voor indifferentie, noch voor egocentrisme, maar dat de noden en het leven in vrees en wanhoop van velen ons moeten binden in de confrontatie van deze pandemie en haar serieuze gevolgen. Dit is geen tijd voor verdeling en breukvlakken. In de woorden van Paus Franciscus moeten wij nu dus zeggen: geen plaats en tijd voor het bouwen van muren maar van bruggen in het Koninkrijk.

Minister president, laten wij deze gelegenheid om gestalte te geven aan een realistische solidariteit niet teloor laten gaan. Dit kan leiden tot ernstige schade aan een vreedzame coexistentie en het positief educatie van nieuwe generaties, maar ook voor zware, negatieve sociaal-economische gevolgen voor de gewone burgers.

Het is ons bekend dat de overheden van Aruba, Curaçao en St. Maarten hard gewerkt hebben aan een herstelplan juist met het oog samen met Nederland de waarborging van behoorlijk bestuur te garanderen en tevens nieuwe ontwikkelingen te stimuleren.

Ter ondersteuning daarvan willen wij ten overvloede stellen, dat het voor ons, als Bisdom, niet getallen en alleen plannen richting bepalend zijn, maar dat het op dit moment in het bijzonder gaat om onze gewone mensen die lijden en gewond zijn in hun menselijke waardigheid. In de Sociale leer van de Katholieke Kerk heeft de kerk continu de waardigheid van de mens benadrukt evenals zijn rechten en verantwoordelijkheden om die waardigheid te kunnen beleven.

Minister President, in ons persoonlijk appel op u, willen wij u het prachtige, realistische schilderij van onze internationaal beroemde schilder Rembrandt van Rijn in herinnering brengen. In dit prachtige schilderij “De terugkeer van de Verloren Zoon” heeft de schilder heel treffend Gods barmhartigheid uitgebeeld. De zoon heeft zijn erfenis niet goed beheerd en komt tot het pijnlijk besef, dat hij alleen terug in zijn familie verband zijn toekomst kan verzekeren. Als zelfs die zoon vergeving verkrijgt, dan is het ons inziens zeker ook mogelijk voor de drie betrokken gemeenschappen, die op dit moment in de geschiedenis niet volledig verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hetgeen vóór hun periode is gecreëerd en zeker niet net nu onder deze zeer moeilijke, sociaal-maatschappelijke situatie.

Dit beroep op u doen wij, omdat het bekend is, dat u altijd bereid bent om met uw Nederlandse creativiteit en bestuurlijk vermogen, oplossingen te zoeken voor ernstige situaties waar zoveel mogelijke mensen baat bij hebben en die borgend en consoliderend werken.

In deze is ons verzoek heel concreet: of u kunt trachten te zoeken naar een additionele, meer genuanceerde weg in gezamenlijkheid om te komen tot een oplossing van de dringende sociaal- economische situatie, waaronder de gewone burgers in de landen zwaar te lijden hebben met alle negatieve gevolgen daarvan. Daarbij kan met serieuze burgers van de drie landen samen met deskundigen van Nederland, ook een controle mechanisme worden opgezet om de naleving van conditionerende factoren in gezamenlijkheid nauwlettend te monitoren. Daarbij gaat het dus niet alleen om financiële controle, maar ook om maatregelen, die moeten leiden naar restauratie en consolidatie van behoorlijk bestuur en betere, zo hard nodige sociaal-economische ontwikkelingen ten behoeve van het gewone volk.

Minister President, solidariteit is op dit moment geen luxe, maar een zeer grote urgentie. Wij willen u graag onze grote dank betuigen voor uw medewerking in deze.

Met vriendelijke groet en hoogachting,

Mgr. L.A. Secco SDB Bisschop van Willemstad.

c.c.

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voorzitter Eerste Kamer

Voorzitter Tweede Kamer

Vertegenwoordiging van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten Bisschoppenconferentie Nederland.

Minister President Aruba, Minister President Curacao Minister President St. Maarten Voorzitter Parlement Aruba Voorzitter Parlement Curacao Voorzitter Parlement St. Maarten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here